آهک

 

آهک از عمل آوری سنگ آهک به روشهای مختلف بوجود می آید.

از آهک از دیرباز تاکنون درصنعت ساختمان سازی استفاده میشده و امروزه علاوه بر ساختمان و راه، درصنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد. درسازه های تاریخی درایران، مانند زیگورات چغازنبیل، هم از آهک در ساروج(ملات آهک وخاکستر) استفاده شده است.

آهک خالص سفیدرنگ است ولی بسته به میزان و نوع ناخالصی موجود درآن ممکن است تاحدودی تغییررنگ داشته باشد و خواص و نوع کاربردآن هم بطبع تغییر خواهدکرد. بطورمثال وجود کربنات منیزیم درسنگ آهک، سنگ آهک منیزیمی را بوجود می آورد که به آن سنگ آهک دولومیتی نیز میگویند. ویااینکه ازپختن سنگ آهک دارای موادرسی و سیلیسی، آهک نیمه آبی یا آهک آبی بسته به مقدار ناخالصی موجود در سنگ آهک بوجود می آید. 

 

آهک زنده:

 

فرمول شیمیایی کلسیم اکسید با ساختار ماده اصلی به نام Cao ماده اصلی تشکیل دهنده آهک یا همان آهک خالص است از پختن سنگ آهک جامدی سفید رنگ و جاذب رطوبت است تولید می گردد آهک زنده یا آهک پخته شده همان آهک خالص است که کاربرد فراوانی دارد این ماده کاملا قلیایی بوده ودر دمای معمولی به صورت کریستالی است اصلی ترین مواد در سیمان سازی می باشد قیمت کلسیم اکسید بسيار ارزان است و با ترکیب با آب واکنش شیمیایی به وجود می اورد

 

طرز تهیه آهک:

 

بطورکلی آهک به سه روش سنتی، صنعتی(ماشینی) و تهیه آهک از ماسه بادی تهیه میشود.

 

تهیه شفته آهک:

 

از ترکیب پودرآهک با خاک و قراردادن این مخلوط بمدت 3 شبانه روز در حوضچه های آب، شفته آهک بدست می آید.

 

موارد کاربرد آهک:

 

در راهسازی برای ترمیم آسفالت بزرگراه ها و جاده هایی که خاک زیر آنها رُسی بوده از تزریق دوغاب آهک برای ترمیم ترک های ناشی از نشست خاک استفاده میشود.

 

ازآهک درساختمان سازی برای استفاده درملات های بنایی، گچکاری ها، آهک آب خورده(آهک هیدراته یا نوعS)درکارهای بنایی، ملات آهک سیمان دربنایی های مدرن، ملات شن آهک دربنایی های تاریخی، ترکیب آهک و خاک رس برای آماده سازی و بیس ساختمانی محکم تر، درتولید محصولات بتنی سبک وزن مانند بتن هوازا اتوکلاو، افزودن آهک هیدراته به محصولات بتنی برای افزایش مقاومت آنها، ترکیب ماسه با آهک کلسیم بالا و تولید آجرسیلیکات کلسیم، تولید بلوک آهک ماسه توخالی، تولید برخی مواد عایق از ترکیب وپخته شدن آهک و سیلیس، تهیه سیمان وسیمان پرتلند آهکی، آجرماسه سنگی که ازترکیب ماسه سیلیسی و آهک وتحت فشار ساخته میشود، درصنعت شیشه سازی، درتولید بلوک های ایتونگ(بلوک های بتنی با 80% منافذهوا و 20% مصالح سنگی وپودرسیلیس وپودرآهک وسیمان و پودرآلومینیوم).

 

از موارددیگر کاربردآهک میتوان به استفاده از شفته آهک بعنوان جایگزین خاکریزی پشت سازه ها، تثبیت بسترکانال و زمین بسترراه، جلوگیری ازپیچیدن ریشه درختان به لاینینگ کانال و ترکیب آنها، پرکردن درز و دوخت لایه های خاک و... نیز اشاره کرد.

 

جالب است بدانید، از آهک جهت تهیه قند از نیشکر نیز استفاده میشود.