دیوارهای پیش ساخته

دیوارهای پیش ساخته، سازه هایی هستند که بمنظور کاهش وزن ساختمان و تسریع در عملیات ساخت و ساز ازآن استفاده میشود. اجزای دیوارهای پیش ساخته بصورت جداگانه و درشرایط استاندارد در کارخانه ها و کارگاه ها تولیدمیشوند و سپس به محل موردنظر انتقال می یابند و مورداستفاده قرارمیگیرند.


مزایای استفاده از دیوارهای پیش ساخته:

  • وزن کم
  • حمل و نقل آسان
  • نصب آسان و سریع
  • قابلیت تعویض و تعمیر راحت و سریع قطعات
  • عدم نیاز به استفاده از نیروی انسانی زیاد
  • بکارگیری ماشین آلات درساخت دیوارها و درنتیجه کاهش میزان خطای انسانی در ساخت و استفاده ازاین دیوارها
  • مقاومت دربرابر انفجار و زلزله بدلیل اتصالات مقاوم و سبک
  • عایق مناسب صوت، حرارت و رطوبت
  • افزایش سطح زیربنای مفید باکاهش ضخامت دیوار
  • کاهش وزن ساختمان و سازه بمیزان 30-15درصد
  • استحکام بالا سازه بدلیل توپر و سبک بودن این دیوارها
  • اجرای راحت تر و سریع تر تاسیسات مکانیکی و برقی بدلیل سهولت درایجاد برش و شیار روی این دیوارها
  • مقاوم دربرابر نفوذ حشرات ازجمله موریانه و رشدقارچ ها
  • تاثیرپذیری کم، افزایش کیفیت و مقاومت سازه درشرایط مختلف آب و هوایی مختلف درمقایسه بابتن ریزی و بتن های پیش ساخته بدلیل تولید درشرایط استاندارد و کنترل شده.


انواع دیوارهای پیش ساخته:

دیوارهای پیش ساخته بتنی:

این دیوارها از سیمان، سنگدانه، آب، افزودنی و میلگرد تشکیل میشوند و اغلب درنمای ساختمان ها کاربرددارند، چون هم بصورت نمای یک رو و هم بصورت دورو نما تولیدمیشوند.

دیوارهای بتنی پیش ساخته معمولا بصورت سفارشی ساخته میشوند و بهمین دلیل میتوان باتوجه به نیاز هرپروژه، ابعاد این دیوارها را تعیین کرد. استفاده از دیوارهای پیش ساخته بتنی برای ساختمان های کوچک ازنظر اقتصادی مقرون بصرفه نیست و بیشتر مناسب ساختمان های بلند یا زمین های بزرگ و پارکینگ های طبقاتی میباشند.


دیوارهای پیش ساخته یونولیتی:

3Dپنل ها، از دوشبکه فلزی که بوسیله خاموت بهم متصل شده اند و فوم پلی استایرن یاهمان یونولیت باضخامت های مختلف، ساخته میشوند. این پنل ها پس از قرارگرفتن درجای خود بوسیله آرماتورها به فونداسیون متصل میشوند و سپس در آخرکار توسط یک لایه بتن شاتکریت پوشیده میشوند.

شاتکریت بتن به دوصورت خشک و تَر صورت میگیرد. در مدل تَر، بتن درجای دیگر تولید شده و باپمپ روی سطح موردنظر پاشیده میشود. و درروش خشک، ابتدا سیمان و سنگدانه ها باهم مخلوط شده و درلحظه پاشیده شدن باآب ترکیب شده و روی سطح موردنظر پاشیده میشوند.

دیوارهای پیش ساخته یونولیتی یا همان 3Dپنل ها، معمولا به دوصورت باربر و غیرباربر وجوددارند که از نوع باربرآن میتوان بعنوان دیواربرشی نیز استفاده کرد که البته دراین موارد باید اتصال ها و میزان بار متحمل شده بدرستی محاسبه و اجراشوند. این دیوارها بسته به نوع و مورداستفاده باضخامت های مختلف تولیدمیشوند. امادیوارهای 3Dپنل غیرباربر نمیتوانند بارزیادی را تحمل کنند و فقط نقش جداکنندگی را دارند و بیشتر برای فضاهای داخلی و جهت جداسازی فضاها و سبک سازی سازه استفاده میشوند. این دیوارها درضخامت های کم تولیدمیشوند.


دیوارهای پیش ساخته چوبی:

دیوارهای پیش ساخته چوبی وزن کمی دارند و معمولا برای ساخت دیوارهای داخلی وخارجی کلبه ها وساختمان های چوبی ویا در طراحی داخلی یاخارجی منازل ویا مراکزتجاری استفاده میشوند.

برای افزایش سطح استحکام دیوارهای پیش ساخته چوبی درصنعت ساختمان سازی، دیوارهای باربر را بطورمستقیم به پی بتنی ساختمان متصل میکنند تانگرانی بابت مقاومت ساختمان وجود نداشته باشد.


دیوارهای پیش ساخته گچی:

دیوارهای پیش ساخته گچی یا بلوک های گچی درکارخانه و ازترکیب آب و گچ مخصوص (بادانه بندی ریزتر از گچ معمولی) ساخته میشوند. همچنین ممکن است در ساخت آن ها از پُرکننده ها یا فیلرها، سنگدانه ها، الیاف ها(مثل پشم شیشه و پولی یورتان)، رنگ ها وسایر افزودنی های غیرزیان آور استفاده شود. این دیوارها بصورت بلوک های مکعب مستطیل شکل باسطوح صاف و درابعاد 5 تا 15 سانتیمتر و باطول حداکثر 1 متر، و درانواع مختلف ضدآب، مسلح، سوراخ دار وتوپر تولیدمیشوند. این دیوارها بدلیل عایق رطوبت وصدا بودن، برای استفاده درسرویس های بهداشتی، آشپزخانه ها و مکان هایی که احتمال رطوبت در آن ها بالاست مناسب میباشند.

این بلوک های گچی بصورت کام و زبانه درکنار یکدیگر قرارمیگیرند و باملاتی که ماده اصلی آن گچ است محکم میشوند.

دیوارهای پیش ساخته گچی مناسب برای قسمت های غیرباربر ساختمان و دیوارهای جداکننده داخلی میباشند.


دیوارهای پیش ساخته کناف:

کناف ها، سازه های فلزی یکپارچه ای از جنس گالوانیزه هستند که صفحات روکش دار گچی و سیمانی(DRY WALL) روی آن ها پیچ میشوند و درز بین صفحات را با بتونه مخصوص درزگیری، پُرمیکنند و درآخر آن را رنگ آمیزی میکنند. 

از دیوارهای پیش ساخته کناف جهت جداسازی فضاهای داخلی ساختمان استفاده میکنند و معمولا به دوصورت باسیستم سازه ای و بدون آن، بسته به موردمصرف وجوددارند. این دیوارها بسیارسبک اند و عایق مناسب صوت و حرارت هستند و تعمیرآن ها راحت است و ازنظر اقتصادی نیز مقرون بصرفه میباشند.


دیوارهای پیش ساخته تزئینی:

دیوارهای پیش ساخته داخلی معمولا از جنس گچ، کناف و حتی یونولیت میباشند که صرفا جهت جداسازی فضاها کاربرددارند و قابلیت تحمل بارزیاد را ندارند. نوع دیگر این دیوارها، دیوارهای تزئینی هستند که فقط جنبه تزئینی دارند و قابلیت باربری ندارند. معمولا روی دیوارهای تزئینی را بادستگاه CNC طراحی میکنند، و در اشکال و اندازه های مختلف تولید میشوند.


بطورکلی استفاده از اعضای پیش ساخته برای کاهش وزن سازه، کاهش خطاهای انسانی درتولید و استفاده از آن ها و بالا بردن مقاومت ساختمان بسیارمناسب و تاثیرگذار است. علاوه براین سرعت بالای اجرای سازه و عدم نیاز به نیروی انسانی زیاد موجب کاهش هزینه ها میشود. این ها ازجمله مواردی است که استفاده از این محصولات متنوع پیش ساخته را محبوب میکند.

مواردمطرح شده دراین مطلب تنها تعدادی از محصولات پیش ساخته مصرفی درساختمان سازی را شامل میشود. امروزه دراین مبحث پیشرفت های زیادی صورت گرفته است.